Що таке норі? Чим вони корисні?

Що таке норі та чим корисно норі?

Норі – це вид їстівних водоростей, що виготовляється з різних видів червоних водоростей. Вони ростуть на камінні на мілководді в холодній воді. Норі широко використовується у японській кухні. Як і інші види водоростей, норі має унікальний смак умамі і зазвичай його вживають у їжу в сухому вигляді. Раніше норі були доступні лише у вигляді пасти, тепер ми його знаємо, як пресовані висушені листи розміром ~18*20 см.

Чим корисні норі?

Норі не тільки смачні з ролами, а й корисні для організму. Червоні водорості багаті на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які легко засвоюються організмом. Норі сприяє здоровому кровообігу, регулює рівень цукру в крові та знижує рівень шкідливого холестерину. Це також багате джерело кальцію та магнію, тому воно сприяє здоров’ю кісток та насичене антиоксидантами, які допомагають зміцнити вашу імунну систему. Вживання норі корисне і тим, що допоможе вивести токсини з організму. Ці токсини є органічні забруднювачі, які можуть потрапити через продукти, які ви їсте.

  • Йод і тирозин – один грам водоростей норі містить 37 мкг йоду, що становить приблизно 25% від рекомендованої дієтичної норми споживання. Він також містить амінокислоту тирозин, яка в поєднанні з йодом сприяє синтезу триодтироніну (Т3) і тироксину (Т4), обидва з яких є гормонами щитовидної залози.
  • Вітаміни та мінерали – присутні вітаміни A, B1, B12, C і E, а мінерали – це магній, натрій, фолат, кальцій, залізо та омега-3 жири.
  • Захисні антиоксиданти – флавоноїди та каротиноїди у водоростях норі відіграють вирішальну роль у нейтралізації вільних радикалів, таким чином зменшуючи ймовірність їхнього пошкодження клітин.
  • Клітковина та полісахариди – вони ефективні для підтримки здоров’я кишечника.


У той же час, пам’ятайте, що в норі міститься багато натрію. Натрій необхідний для правильного підтримання здорового кров’яного тиску. Але людям, з високим тиском, не можна вживати морські водорості у великих кількостях.

Чи можна приготувати роли без норі?

Так можна. Якщо, з якихось причин, ви хочете приготувати роли без норі, ось кілька варіантів: оберніть рулети огірком, тонким омлетом, рисовим папером, шкіркою з тофу або соєвими листами — це чудова альтернатива норі, якщо вам це подобається.

,