Історія суші

Історія суші

Можливо ви здивуєтесь, що для багатьох із нас така улюблена страва японської кухні, як суші – насправді немає японського походження.

Історія суші – це цікава історія еволюції простої страви, яка пройшла довгий період часу, щонайменше 1800 років, щоб ми насолоджувались нею в нинішньому вигляді.

Те, що мало стати суші, вперше згадується в Китаї. Спочатку суші виникли як спосіб консервування риби. Рибу патрошили, солили і поміщали в середину вареного рису. Давали бродити, що дозволяло людині деякий час зберігати рибу їстівною. Рис ферментував, створюючи кисле середовище, в якому бактерії не могли розвиватися, а риба могла зберігатися місяцями. Однак, коли люди їли рибу, вони викидали рис.

Ця техніка консервування риби поширилася по всьому Китаю, а вже  сьомого століття, разом з вирощуванням рису, потрапила до Японії, де морепродукти були основним продуктом. Японці пішли далі і почали їсти рис з рибою. Цей вид суші отримав назву Namanare-zushi (Наманаре). Спочатку страва готувалася приблизно так само. Однак, люди почали відтворювати цей вид страви не шляхом бродіння, а шляхом додавання у відварений рис оцту.

Так, на початку 17 століття Matsumoto Yoshiichi (Мацумото Йошіічі) з Едо (тепер Токіо) почав приправляти рис рисовим винним оцтом, одночасно готуючи свої «суші» на продаж. Вони отримали назву haya-zushi, буквально «швидкі суші». Це дозволило їсти страву негайно, замість того, щоб чекати місяців. З цього часу більше не чекали, поки рис скисне, а змішували відварений рис з оцтом і додавали рибу, овочі та інші інгредієнти.

А в 19 столітті чоловік, на ім’я Hanaya Yohei (Ханая Йохей), задумав серйозні зміни у виробництві та представленні своїх суші. Більше не потрібно було загортати рибу в рис, він просто поклав шматок свіжої риби на довгастий шматок приправленого рису. Сьогодні ми називаємо цей стиль «нігірі суші» (пальчикові суші) або «edomae sushi» (від Едо, назва Токіо в той час), і зараз він є поширеним способом їди японські суші. У той час суші подавали з суші-кіосків на вулиці, але невдовзі суші перетворилися з «швидкої їжі» на справжню їжу.

Суші швидко поширилися по всій Європі та решті світу. З появою реклами морепродуктів цей незвичайний стиль подачі риби швидко перейняли західні культури, які завжди прагнули чогось нового та завдяки зростанню уваги до здорової їжі, низького вмісту жиру та калорій.

Суші, які колись були унікальною японською стравою, тепер перейшли на інший рівень за межі традиційних японських методів. Західні впливи породили нові стилі суші, такі як каліфорнійські роли та безліч витончених творінь «fusion» у висококласних суші-ресторанах. Історія суші довга, щонайменше 1800 років, але нинішня інтерпретація популярна у всьому світі, і це правильно. Попит на суші тільки зростає і, схоже, продовжує розвиватися. Історія суші ще далека від завершення.

Вам сподобалася наша історія суші? Ви любите суші? Який твій улюблений? Повідомте нам у розділі коментарів.

,